"Teljes megértés kell, hogy eldönthessük, hogy szükségünk van e rá." | Beszélgetés Szász Gyulával - Digitális bennfentes

Episode 13

full
Published on:

1st Mar 2022

"Teljes megértés kell, hogy eldönthessük, hogy szükségünk van e rá." | Beszélgetés Szász Gyulával

A mai adásban egy ősinformatikussal beszélgettem, aki annak a generációnak a tagja, akik még kazettát és joystickot is használtak. Szász Gyula annyira beleásta magát az IT és a programozás világába, hogy egyik informatikai vállalkozása a másikba ér. Tapasztalatairól és új érdeklődési területéről, a bitcoinról biztosan fogsz hallani ebben az adásban. Jó szórakozást!

Gyula ajánlata

  • H.G. Wells: Világok harca [könyv]
  • Jeff Wayne's Musical Version of 'The War of the Worlds' [musical]
  • Donald Alcock: Ismerd meg a BASIC nyelvet! [könyv]

Szász Gyula

ősinformatikus

14 évesen került a kezembe egy programozásról szóló könyv, amit a nyári szünetem alatt olvastam végig, strandolás helyett. Számítógépem nem lévén papíron írtam az első programokat, szüleim pedig egyre jobban aggódtak az érthetetlen szövegekkel teleírt oldalak láttán. Valahol itt dőlt el, hogy profi informatikus leszek.


Egy évre rá megkaptam az első számítógépemet és az azóta eltelt 35 évben gyakorlatilag nem volt olyan jelentős modell, platform vagy rendszer, amit ne használtam volna. Szerencsésnek érzem magam, hogy szinte az informatika legelejétől kezdve, a szobányi gépektől kezdve jelen lehettem ebben a számomra rendkívül izgalmas és kihívásokkal teli világban.


A Posta Számítástechnikai Intézetben eltöltött 3 hónap után 1989-ben átvett az akkori legrangosabb hazai informatikai cég, a Számalk. Néhány ottani fejlesztés után magánvállalkozó lettem és szabadúszóként folytattam, majd 2000-ben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egyik vezető külsős informatikusa lettem, ezt a pozíciómat 10 éven, azaz több kormányon át megtartottam.


Ezután a felhalmozott tapasztalataimmal visszavonultam és olyan önálló rendszereket fejlesztettem, amelyekkel különböző affiliate marketing célokat és ezzel rendszeres, passzív jövedelmet értem el. 2012-től egy lottó közösséget hoztam létre és 2014-ben kidolgoztam ehhez egy önálló platformot teljesen nulláról, amit nevezhetnénk informatikai zöld mezős beruházásnak.


Az elmúlt 30 évben számos rendszer fejlesztésében vettem részt alvállalkozóként vagy fővállalkozóként és azt figyeltem meg, hogy legtöbbször üzem közben derül ki, hogy a megvalósított rendszer és az ügyfél valódi igényei eltérőek. Sokszor ezek az eltérések nagyok. Itt kezdődik a megrendelő részére a drága körök futása, amíg a rendszer a kívánt állapotba kerül.


Mindez azonban a fejlesztői oldalról vállalkozói szemlélettel elkerülhető, megfelelő tapasztalatok mellett minimálisra csökkenthető. Az én célom az, hogy ezt a szinte mindig jeletkező különbséget a költségkereteken és időkereten belül belül nullára csökkentsem. Az informatikában csak ez a hozzáállás hoz létre elégedett ügyfelet.


*** Hallgasd kedvenc lejátszódón! ***

Apple Podcasts: https://apple.co/3lyW0al

Google Podcasts: https://bit.ly/3lxOVqy

Spotify: https://lnkd.in/eG8nygfi

Amazon / Audible: https://lnkd.in/es3UP7uG

Player FM: https://lnkd.in/etY-C5c5


*** Hogyan támogathatod a műsort? ***

Legyél a patronálónk és hozzáférhetsz extra tartalmainkhoz: https://lnkd.in/dCVt4TSF

#digitalisbennfentes #digitalisbennfentespodcast #bogyopeter #digitalisatalakulas #kkv #magyarkkv #podcast #magyarpodcast #podcastmagyarul #üzletipodcast #digitalistranszformacio

Show artwork for Digitális bennfentes

About the Podcast

Digitális bennfentes
Ez itt a ”DIGITÁLIS BENNFENTES” podcast! Tematikus beszélgetések, interjúk, amelyek megmutatják a magyar vállalkozóknak (és vezetőknek) a digitális átalakulást mozgató és a vállalkozások életét befolyásoló technológiákat, eseményeket. Elemzések, betekintések és történetek adat-tudományról, üzleti intelligenciáról és sok másról. Mindezekről közérthetően, üzleti szemmel.
Support This Show

About your host

Profile picture for Peter Bogyó

Peter Bogyó